15 Ocak 2013 Salı

Biz soralım Twitter söylesin: Favori diziniz hangisi?

Evet yepyeni bir haftayı yepyeni bir çalışmayla açtık!

Bu sefer konumuz popüler kültürün vazgeçilmezi, TV fenomeni haline gelen diziler! Birçok kişi için akşam 8'den sonra hayat durur, diziler başlar... Dram, aksiyon, entrika, absürd komedi, normal komedi, aklınıza gelen birçok tarzda dizi mevcut. Biz çalışmamızı yaparken, aklımıza ilk gelen birkaç diziyi seçtik.

Eğer bundan sonraki çalışmamız için "bu dizi de olmalıydı" dediğiniz biri varsa, yorum bırakabilirsiniz.

7 Ocak  - 13 Ocak arasında üretilmiş 18.000 twiti içeren bu çalışmaya konu olan diziler şöyle;
  • Öyle Bir Geçer Zaman Ki
  • Karadayı
  • Kuzey Güney
  • Pis Yedili
  • Muhteşem Yüzyıl
  • İşler Güçler
Öncelikle, atılan twitler ve dizi saatlerine bir bakalım...


Görüldüğü gibi, çoğu dizi 20.00'de başlıyor, ama asıl twit yağmuru yeni bölümün başında ve hatta ortalarında yoğunlaşıyor. Ve etki gece yarısından sonraya kadar devam ediyor. Tabi bunun 23.00'te başlayan dizilerle de doğrudan bir ilgisi var, bunu es geçmemek gerek.



Dizilerin Twitter'da bahsedilme durumları ise şöyle;
 

Bölümün konusuna ve içerdiği aksiyon / espri / drama göre twitlerin konusu ve yapılan yorumların hacmi de her bölümde değişiyor. Tabi, dizinin sahipleri ve fan hesapları tarafından ne kadar çok twitlendiği de yayılım hızına doğru orantılı katkı sağlıyor.

Örneğin, en çok paylaşılan Twitpic yani twitter bünyesinde doğrudan görünen görsellere baktığımızda ilk iki sıranın İşler Güçler'e ait olduğunu görüyoruz.



Üçüncü sırada ise aşağıdaki görselle Karadayı var.


Biliyorsunuz artık TV dizilerinde Twitter'da kullanılması için etiketler belirleniyor. Bu etiketler hem yayın sırasında hem de dizi başlamadan önce fragmanlar paylaşılırken kullanılıyor.

Geçtiğimiz haftanın en çok paylaşılan etiketleri aşağıdaki gibi. Görüldüğü üzere, her ne kadar belli bir etiket olsa da, Twitter kullanıcıları etiketleri istedikleri gibi değiştirip, farklı içeriklerle birleştiriyorlar. Burada çalışmada doğrudan incelememiş olsak bile Twit havuzumuza düşmüş başka dizilere de rastlamak mümkün.



Dizilerin ciddi bir twit trafiği yarattığı kesin. Bu twitlerdeki en etkin kişilere baktığımızda birkaç farklı profil karşımıza çıkıyor.


Dizilerin Twitter hesapları, senaristleri, yayınlandıkları kanal, oyuncuları ve kullanılan kıyafetlerle ilgili içerik üreten blog yazarları en dikkat çekenler. TV yorumları ve Türk dizilerinin hayranı Arap ülkelerinden bir Twitter kullanıcısı da bu pastada yerini almış bu hafta.

 En çok paylaşılan instagram fotoğrafı Kuzey Güney oyuncusu Bade İşçil'den...


İzleyiciler tarafından en çok paylaşılan fotoğraflara stiliyle sıkça konu olan dizi karakteri yine Kuzey Güney'den... Buradaki ironi enteresan.


Bunlar dışında Patternix'in asıl alametifarikalarından kişi ağlarını hazırladık. Kişi ağlarında twit havuzu içindeki içeriklerin en fazla kişiye ulaşmasını sağlayan Twitter kullanıcıları yer alıyor.



Biliyorsunuz blog yazılarımızda çalışmanın sadece bir bölümünü yayınlıyoruz. Tüm detayları öğrenmek için iletişim adresimiz: info@patternix.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts